"Jeg er ikke norsk!"

Det var Kalles viktigaste frastips till mig i Norge, är man dum svensk så kommer man undan med det mesta alltså.

Nu har jag varit ute och vimmelfotat två kvällar här och än så länge försöker jag ändå att förstå vad alla säger och göra mig själv förstådd. Det är ju egentligen inte så svårt att förstå norska och det blir lättare och lättare för varje dag, men när det är osammanhängande fyllenorska ackompanjerad av klubbmusik blir det bra mycket svårare.

Är det någon som försöker säga något till mig på ett uteställe försöker jag därför oftast bara tyda tonfallet och ansiktsuttrycket och därefter välja mellan ca två svarsalternativ:

1. "Jaa, verkligen!" (Jag antar att de säger nåt om hur mycket folk det är här ikväll, vilken trevlig stad Oslo är, eller hur många svenskar som bor här.)

2. "Jaha, ok!" (Personen i fråga pratar en stund så jag antar att han/hon berättar någon form av anekdot.)

Sen blir man förstås tvungen att improvisera ibland, men ganska långt klarar jag mig på mina standardsvar.

P

Paranormalt vindrickande


Drick inte vin och se på skräckfilm samtidigt! Risk för spill...

Kontokort och lite jobb!

Dagen har ägnats åt att skaffa norska kontokort, vi gick till Nordea som verkar vara det bästa alternativet då endel andra tydligen tar en liten avgift för varje gång man drar kortet och lite annat tråkigt trams som man inte vill vara med om. Det är förövrigt görkallt ute, google visar på -16 och det tvivlar jag inte en sekund på faktiskt. Nu sitter vi som tur är inne i en varm och skön lägenhet och jag tänker inte lämna den under kvällen. Pontus måste dock iväg och jobba ikväll i kylan, ett vimmelfotojobb som han fått, mycket roligt! Så medan han gör det så ska jag kolla på film, om det är någon som har bra filmtips så är det mycket välkommet!

Imorrn kanske det bli mer klättrning, och en till jobbintervju för min del också. Trevlig fredagkväll på er!

Lite bilder...

Bloggens första bildinlägg! Inget särskilt tema här eller så utan bara det jag har knipset (jepp, det heter så) framtills nu. Utöver att vi var på fotomässa i Lilleström så är det mesta från lägenheten och vår vackra utsikt från balkongen.


Uppskrapad hand

Vi var och klättrade igår jag, Virre och Pontus, i Kålsås klätterhall. Eller, vi bouldrade rättare sagt. Mycket roligt och även mycket svårt för en ovan en som jag! Det syns ju helt klart att Pontus har klättrat förut, även om han säger att han legat av sig lite sedan San Diego. Men jaja, dålig eller inte så var det väldigt roligt, och jobbigt! Jag har ganska påtaglig träningsvärk i rygg och axlar idag och det blev även en del uppskdapade händer och skinnflikar som drogs bort. Så där så att det blir en fläck med helt ny, rosa och lite fuktig hud som kommer fram...

Jag är sugen på mer, ska klara den där gröne jäkeln till bana! ...

Reflektion 1

Norrmän ÄR skidtokiga. Det kanske är allmän kännedom, absolut, men såhär mycket? Att se en norrman bärandes på ett par skidor är ungefär lika vanligt som att se en fransman med en baguette under armen, vilket av egen erfarenhet inte heller är någon obefogad fördom.

Jag tänker ofta när jag åker till en ny plats att resan och vistelsen kommer hjälpa mig att förkasta några av de fördomar man nu kan tänkas ha, men allt som oftast blir det inte så. Norrmänn åker skidor, fransmän äter baguette, krångligare är det inte...

P

En kaffe på maten?

Om en stund kommer vi vara tvugna att ta vårt pick och pack och lämna lägenheten eftersom det ska vara visning här i två timmar. Då får vi helt enkelt hitta på något annat at förströ oss med. Mitt förslag är att gå ner på stan och kolla på smink och dricka gratis kaffe på Kaffebrenneriet! Vet dock inte om det överensstämmer med Pontus intressen då han ju inte ens dricker kaffe... men men, vi ska nog hitta på något!

Jag var på en intervju idag, det gick bra tror jag, och Pontus sökte lite mer jobb på stan. Härligt och soligt väder var det med och i vilket vi även strosade runt och kollade på fina heminredningsartiklar "man skulle kunna köpa när man har pengar!" Det finns mycket fint i denna trevliga stad!

Nu ska vi bara röja lite, snart kommer det folk...

Lite nervös

Jag (Lina) ska på en intervju här snart så jag sitter och laddar lite nu, vet dock inte om det hjälper, känner mig bara mer nervös om jag tänker på det! Eller, det är nog egentligen inte själva arbetsintervjun jag är nervig över utan hur jag ska ta mig dit! Det är en mataffär som ligger en bit bort i ett ställe som heter Röa (uttalas gärna med östgötskt r, dvs w!) Men det ska nog gå bra!

Förövrigt soligt och fint. Oslo verkar köra med någon slags "varannan dag soligt varannan mulet"- idé. Nä, nu ska jag nog ta och bege mig snart... Kanske köper mig en bolle på 7-eleven sen... så smarriga... lägger sig som en degklump i magen... Mmmm!

Genesis

Och så skapade Pontus och Lina sin Norgeblogg!

Men först en liten prolog, jag lovar att den är liten och det blir mer spännande och roligt snart.

Efter att ha drällt runt hemma ett drygt halvår efter min vistelse i San Diego (om någon minns) utan några större förpliktelser och efter att Lina jobbat ett drygt år hemma i Linköping kände vi att det var dags att prova lyckan i väst, och ja, där är vi nu, lyckan kanske inte är nådd än, men vi har husrum tillsammans med våra underbara roommates Virre och Alexandra i en lägenhet i centrala Oslo.

Så VAAAAAD kommer egentligen erbjudas på den här bloggen?


Här kommer det bjudas på allmäna reflektioner över skillnaderna på Sverige och Norge, anekdoter, irritationsmoment i vardagen, lite bilder, lite 5-i-topplistor kanske.

Ok, gaaanska så standard-blogg alltså?

Ikke! Upplägget må vara beprövat, men här kommer det endast finnas rum för ytterst välgenomtänka reflektioner, gastkramande spännande anekdoter, de mest irriterande av irritationsmoment, sjukt snygga bilder och bara galet bra 5-i-topplistor.

Typ så...

Just nu är det söka jobb för glatta livet som gäller, vi har varit här i en dryg vecka och det har nappat en del, men man får ligga i (har någon tips är det givetvis mycket välkommmet!) annars kanske det blir en kortvarig blogg det här. Vi är positiva hursom! Och nu har vi ju blogg också!

Wuuu!

Blogg!!!

Välkommen hit!


Vi ser oftast ut såhär när vi söker jobb.

RSS 2.0